Одржан 7. Фестивал традиција

У организацији КУД-а „Дурмитор“ из Куле 18. новембра 2017. године одржан је 7. фестивал традиционалне изворне песме, гусала и свирке „Да се не заборави, да не остане запретано у талогу времена“. Учесници фестивала били су: мушка и женска изворна певачка група, гуслар Љубомир Павловић, инструменталиста на фрули Владимир Рац – СКЦ „Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе,  женска изворна певачка група и вокални солиста Теодора Александровски -КУД „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове, женска изворна певачка група „Бјеласица“ – Дом Културе Совац, Максим Мудринић гајдаш из Сивца, Петар Мишовић -КУД гуслара „Свети Никола“ из Новог Сада, женска изворна певачка група „Сеферини“ и гајдаш Вања Илијев из Удружења грађана „Банатске гајде „-Зрењанин, женска изворна певачка група „Сремице“, мушка изворна певачка група Фочаци“, мушка изворна певачка група „Перућичани“- КУД „Славко Гајин“ Војка, дует певача „Дрина“ КУД гуслара „Бранко Радичевић“ -Нова Пазова, мушка изворна певачка група „Полимље“ КУД „Мраморак“ – Мраморка , Перо Вујовић народни гуслар, Бошко Миљанић здравичар, солисти на двојеницама и диплама Стојан Ћурчић и Љубо Миљанић, женска и мушка изворна певачка група, и девојачка етно група „Пивско око“- КУД „Дурмитор“ из Куле. Чуле  су  се песме из околине Рашке, Славоније, Срема, Баната, Бачке, околине Јајца, Сарајевко Романијске области, Шумадије, Западне Србије, Црне Горе,…

Певачке група и вокални солисти су истински чувари традиционалног певања које својом аутентичношћу и лепотом дубоко прожима душу слушалаца и враћа их у стара времена када су се на сваком кораку наше земље ове песма слушале. Сардржајност програма фестивала употпунили су народни гуслари и одлични инструменталисти на гајдама, двојеницама, диплама, фрули, диплама и незаобилазни здравичар. Било је уживање гледати и слушати учеснике фестивала обучене у дивне костиме народних ношњи као и наратора Милану Бодрожић која је на особен начин посетиоцима најавила  програм и учеснике фестивала.

После завршеног програма настављено је дружење у просторијама Црногорског омладинског дома, где су учесницима уручене Благодарнице за успешно изведен програм и истинско чување традиција.

Гости су задовољни отишли из Куле, истичући одличну организацију фестивала а домаћини веома задовољни потпуним одзивом ансамбала и солиста и веома квалитетном наступу свих учесника. Растали смо се са вером да ћемо се следећег новембра поново сабрати на 8. фестивалу, учврстити стечена пријтељства и наравно стећи нове пријатеље. Догодило се и понављало се, на многаја лета!