О нама

Културно-уметничко друштво „Дурмитор“ основано је 2. februara 2002. године са жарком жељом и чврстом намером да се од заборава сачува култура, традиција и обичаји народа северног дела Црне Горе, одакле потиче око 8500 становника који живе у општини Кула.

У КУД-у је активно преко 250 аматера који делују у следећим секцијама: женска и мушка изворна певачка група, женска изворна група „Пивско око“, фолклорна секција одраслих, секција за неговање обичаја, секција народних гуслара, солиста на двојеницама, диплама, здравичари, омладински хор девојака, мали дечји хор, ритмичка секција, рецитатори, хумористичка секција. Од 20. октобра 2012. године почеле су са радом фолклорне секције деце и одраслих.

Од 2003. године изворне групе редовно учествују на свим фестивалима фолклорних традиција Војводине, а 2004. године учествовале су и на Сабору народног стваралаштва Србије у Тополи, на Опленцу. Редовно учествују на фестивалу „Своме роду и потомству“ у Бачкој Тополи. На фестивалима: „Хомољски мотиви“ Кучево, „Етно глас“ Панчево, „Сопотнички извори“ Пријепоље, на Републичком фестивалу изворне песме у Приликама, у Етнографском музеју у Београду, у Дому војске Србије, у Свечаној сали Матице Српске у Новом Саду, на гостовању у Црној Гори, на бројним концертима у Кули, и околним војвођанским местима су групе КУД-а „Дурмитор“ показале своје умеће. Сваке године изворне групе, солисти на архаичним инструментима и здравичари имају од 12 до 15 наступа.

Етномузиколози који прате наше наступе сагласни су да оригиналност и аутентичност извођења традиционалних песама, као и разноврсност њиховог избора заслужује највећу оцену.

У 2010-ој години КУД „Дурмитор“ је постигао нaјвећи успех до сада и са укупним резултатом је најуспешнија институција културе у граду Кули. У 2011. години КУД је напредовао, постигао још боље резултате. Освојио је 120 бодова на квалитет, пo критеријумима Културно-просветне заједнице општине Кула, што је најбољи резултат од свих Културно-уметничких друштава у нашој општини и трећи резултат од свих институција културе. Тенденција успеха се наставила и у 2012. години. Све секције КУД-а имале су учешће на општински, зонским и покрајинским манифестацијама и фестивалима, а омладински хор се пласирао и на Републички фестивал Омладинских хорова Србије.

КУД „Дурмитор“ је организатор и реализатор целовечерњи културно-уметничких програма:

  • међународног празника жена, 8. марта
  • завршни програм сезоне, крајем јуна сваке године
  • реализатор програма за Велику Госпојину, славу завичајног удружења „Бајо Пивљанин“
  • организатор фестивала традиционалне изворне песме, гусала и свирке на древним инструментима „Да се не заборави, да не остане запретано у талогу времена“ од 2010. године
  • иницијатор и суорганизатор културно-уметничког програма „Кули на дар“
  • организатор и реализатор новогодишњег програма
  • организатор или суорганизатор књижевних вечери

Наша слава

Културно-уметничко друштво „Дурмитор“ обележава крсну славу Дан Василија Великог 14. јануара, а 2012. године је прославило 10 година рада.